Temming av ørkenrotterTemming
Hvis du har kjøpt dyrene fra en erfaren oppdretter eller en god dyrebutikk, skal de være vant til menneskehender. Det er viktig for ørkenrottenes videre sosiale utvikling at de ikke tas fra foreldrene før de er 5 ½ -6 uker gamle. Da har de hatt tid til å lære av foreldrene at mennesker ikke er så skumle.

Når du kommer hjem med dine nye kjæledyr bør buret stå klart. Husk å få med litt redemateriale fra ungenes gamle bur. Dette strør du over det ferske sponet slik at det lukter litt kjent. Når du skal flytte dyrene over i deres nye hjem, er det best hvis du kan sette hele reiseburet på høykant oppi buret slik at de kan krabbe ut i eget tempo. La dem være i fred i noen timer slik at de kan bli kjent med sitt nye krypinn. Du vet at de har akseptert sin nye bolig når de legger seg ned og tar en lur. Når de så våkner igjen er det på tide å introdusere deg selv. Hvis familien din består av flere medlemmer, og spesielt barn, er det best om kun én voksen tar seg av den første delen av temmingen.

Det første du gjør for at ørkenrottene skal bli kjent med deg, er å rolig putte hånden din oppi buret og la håndflaten hvile i burbunnen. Hold hånden stille, og etter en stund vil ikke de nysgjerrige dyrene klare å motstå trangen til å undersøke. Dette kan ta noen forsøk, spesielt hvis de ikke er helt håndvante fra før, så vær tålmodig! Bruk rolige bevegelser og snakk lavt og beroligende mens du holder på med ørkenrottene.

Når de så våger seg frem til hånden din er det viktig at du holder hånden stille, og ikke prøver å ta på dem. De vil så forsiktig snuse på hånden din, og sannsynligvis prøvesmake litt. Det er stort sett unge dyr som gjør dette, som en del av den fasen som en del pattedyr (inkl. mennesker) har, hvor alt skal puttes i munnen. Dette vil ikke gjøre vondt, og du bør være forberedt på at det kan skje, for det er lett å skvette og rykke hånden til seg. Det må du ikke gjøre, for da blir ørkenrotta redd. Det kan slå ut på to måter. Enten blir den engstelig for hånden din og det vil ta lenger tid for den å bli trygg på hånden din, eller så vil den bite seg godt fast i hånden din for så å bli akkurat like engstelig. Hvis du skulle være uheldig og dyret har bitt seg fast i hånden din, må du for all del ikke prøve å riste den løs. Da kan den treffe noe og bli skadet. Du må prøve å bevare roen selv om det gjør vondt, og forsiktig ta tak rundt kroppen dens og klemme lett med tommel og pekefinger på kjeven rett under øynene. Da vil den slippe taket. Det er viktig å være godt forberedt på disse tingene, slik at du vet hva du skal gjøre i forskjellige situasjoner. Dette er også grunnen til at barn ikke bør håndtere ørkenrottene før de er helt håndtamme.

Neste skritt er å få dem til å forbinde hånden din med noe positivt. Plukk ut solsikkefrøene fra fôrblandingen før du gir maten til ørkenrottene. Solsikkefrø er det beste disse dyrene vet og er derfor perfekte til å lære dem at godis kan komme fra hånda di. Plasser 2-3 frø pr. dyr i håndflaten og hold den flat og stille på burbunnen. Først vil de løpe bort og snappe til seg frøene for så å stikke seg bort for å nyte godbiten, men etter hvert vil de skjønne at hånden ikke er farlig, og da gidder de ikke å ta den ekstra løpeturen.

Når de etter noen dager sitter trygt i hånden din og spiser, kan du løfte hånden forsiktig noen centimeter opp fra bakken og så sette den forsiktig ned igjen. Gjenta dette så ofte som mulig, litt høyere hver gang. Når ørkenrotta ikke lenger lar seg affisere av at du løfter hånden kan du prøve å kose den litt. Bruk en finger og gni den fra nesen opp mellom øynene til pannen. Snart vil de eventyrlystne dyrene gjerne fortsette å utforske deg og de vil begynne å klatre oppover armen din, til skulderen. De fleste ørkenrotter elsker å sitte på skuldre, og lager seg gjerne et lite rede under langt hår. Gi dem en godbit når de frivillig klatrer opp til skulderen, og de vil raskt skjønne at det er verdens herligste sted.

Hvis du må løfte dyrene ut av buret på et tidspunkt de ikke føler for en tur ut, kan du lære dem til at det ikke er farlig å bli plukket opp. Bruk en kopp eller lignende, og putt et par solsikkefrø oppi. Hold koppen på skakke oppi buret, og ørkenrottene vil raskt hoppe oppi for å undersøke og sikre seg godbiten. Nå kan du løfte koppen ut av buret. Løft dyret ut av koppen ved å holde et fast, men ikke hardt, grep rundt kroppen. Sette den forsiktig ned på den andre hånden og gi den en godbit. Gjenta dette noen ganger, så uten frø i koppen, og så kan du løfte den opp direkte fra buret. Hvis du må jage den rundt i buret, er det for tidlig, og du må bruke koppen litt til. Husk å gi den en godbit når den sitter rolig i hånden. Snart vil den greit finne seg i å bli løftet opp, og en belønning er ofte på sin plass når dyret har gjort det du ville, også etter at treningsperioden er over.

VIKTIG: Løft aldri en ørkenrotte etter halen! Den kan lett knekke eller falle av.

Finn mer info om ørkenrotter på www.hamsterforening.noIngen kommentarer

Skriv en ny kommentar

orkenrotter

orkenrotter

0, Ulstein

Litt info om ørkenrotter.Kom med spørsmål om det er noe du lurer på:)

Kategorier

Arkiv

hits