Ørkenrotte

Ørkenrotte

Ørkenrotte er en aktiv liten gnager som til tross for navnet ikke er i slekt med rotte. De er nokså vanlige å holde i Norge, og det blir stadig lettere og lettere å få tak i en ørkenrotte. Ørkenrotter er sosiale flokkdyr, og trives best i små grupper med god burplass.

Generell informasjon

Ørkenrotte er et svært sosialt flokkdyr som begynner å bli populært her i landet. Navnet ørkenrotte er ganske så feil, da ørkenrotte egentlig er navnet på en familie som inneholder mange forskjellige arter. Den arten med ørkenrotter som selges i Norge heter strengt tatt gerbil, men vi bruker ørkenrotte her også siden det er det vanligste navnet å bruke når man omtaler dem. Ennå mer missvisende er det kanskje at navnet inneholder rotte, da en ørkenrotte er mye mer lik (både genetisk og i oppførsel) en hamster enn en rotte.

Innredning av bur

Siden ørkenrotter ofte kan gå flere sammen er det en fordel å kjøpe et bur hvor dyrene kan ha mulighet til å komme seg litt unna hverandre om de krangler eller ønsker å være i fred. Det er mange som lager eget bur til ørkenrotter, da de er veldig glad i å ha et tykt bunnlag de kan grave i. En måte å gjøre dette på er ved å bruke et akvarium som base og bygge eget bur over med plattformer og sprinkler. Dette krever litt planlegging, men blir ofte mye billigere og bedre enn bur du får kjøpt på dyrebutikken. Dyrebutikker selger også ørkenrottebur som er bygd på samme måten, min disse pleier å være meget dyre og veldig små. Vanlig sprinkelbur fungerer greit de også, men ørkenrotter er veldig kjent for å grise mye, og man må nok støvsuge rundt buret veldig ofte med sprinkelbur. Et par ørkenrotter anbefales å ha minst et 80-liters akvarium eller større, og skal du ha flere enn to ørkenrotter sammen må man ha ennå større. Et på rundt 150-liter fungerer bra til en grupe på 3 til 5 dyr. Om du bruker et akvarium som bur uten modifikasjoner er det viktig at du lager et lokk av netting fremfor å bruke glass. Glass er helt tett, og ørkenrottene får ikke nok frisk luft.

Ørkenrotter tisser heldigvis veldig lite, så å ha et tykt bunnlag er overkommelig, siden det blir mindre forurenset av urin enn hos andre gnagere som hamstere og mus. Derfor trenger man bare å bytte på bunnlaget hver tredje eller fjerde uke, men bytt det gjerne oftere om du merker at det blir skittent. Man kan gjerne ha 20+ centimeter tykt bunnlag. Da får ørkenrottene masser av plass til å grave tunneller og kose seg med det. Bunnlaget bør være en blanding av spon og høy. Høyet vil de nok ta med seg i redet sitt og bruke det som redemateriale, og du bør dessuten gir dem opprevet dopapir som de kan ha som hovedredemateriale. Bruk dopapier som ikke inneholder noen form for blekk i dem (First Price-dopapir fungerer kjempebra!).

Noen ørkenrotter liker løpehjul, mens andre ikke bruker det i det hele tatt. Skal man først skaffe et løpehjul må dette være et skikkelig ett av metall, da disse av plast fort blir gnagd i stykker. Løpehjulet bør ha minst 20 cm diameter for voksne dyr.

Ørkenrotter lar seg dotrene, og en hjørnedo er å anbefale. Det skal være ganske lett å få dem til å bruke den, da de er renslige av natur. Likevel er det noen som er mer renslig enn andre, men de aller fleste vil nok benytte seg av doen.Hold av ørkenrotte

Ørkenrotter er av de mer luktvenlige gnagnerne siden de har luktfri urin. De er veldig renslige, og elsker å sandbade på samme måte som en chinchilla. De blir vanligvis 10 til 12 centimeter lange med en 8 til 10 centimeter lang hale. Man må dog aldri løfte en ørkenrotte etter halen! Det er dessuten vanlig at hannene blir noe større enn hunnene. I fagnenskap blir de vanligvis mellom to og fire år gamle, og er kjent for å bite veldig sjeldent. På grunn av at de er så sosiale er det viktig at man aldri har en ørkenrotte alene, da den kan pådra seg depresjonslignende tilstander om den blir holdt alene.

Ørkenrotter har en litt artig døgnsyklus som består av to til tre timer intensiv aktivitet fulgt av omtrent like lang tid til å sove. Derfor kan den være bedre egnet til barn enn for eksempel hamster som er et nattdyr. Ørkenrottene er også nysjerrige av natur, og krever derfor regelmessige turer ut av buret. En times tur ute hver dag er å anbefale, men pass på dem når de er ute, da de lett kan forsvinne inn i sprekker i veggen eller lignende.

Ørkenrotter er ikke spesielt kosete av seg, men blir håndtamme. Akkurat som hamstere vil de prøve å komme seg unna når man holder dem, men etterhvert som de blir eldre blir de også mer rolige og kosete. En gammel ørkenrotte kan finne på å sovne i hånda eller fanget ditt, men dette er meget sjeldent med en ung, frisk en. De solide bakbeina til ørkenrottene sørge også for at de er flinke hoppere, og de kan enkelt hoppe en halm meter rett opp i lufta.

Sandbad er noe ørkenrotter også elsker, og det anbefales å gi dem dette minst en gang i uka. Sanden man bruker til dettes kjøpes på dyrebutikken under navnet chinchillasand. Man kan enkelt bruke en liten skål som man fyller med denne sanden, så vil ørkenrottene ?bade? i denne. Dette hjelper dem dessuten å holde pelsen ren og fri for fett, og de er også veldig glad i et ordentlig sandbad.

Mat- og drikkevaner

Det går helt greit å gi dem friske grønnsaker eller frukt noen ganger i uka, men pass på at det ikke blir oftere enn to-tre ganger hver uke. For mye bløtmat kan føre til diare, noe som heldigvis er ganske lett å oppdage. Om du mater med frukt er det viktig at du alltid fjerner kjerner eller steiner fra dem, da disse generelt er giftige for ørkenrottene. Se under for en komplett liste over frukt som er greit å gi dem, og hvilke man bør styre unna. Ørkenrotter er også kjempeglad i solsikkefrø og andre frø, men på lik linje med andre gnagere blir de fort overvektige av å spise dette, og bør holdes til et minimum.

Ørkenrotte skal også ha konstant tilgang til friskt vann. Vannet bør byttes hver eller annenhver dag om man har drikkeflaske og ennå oftere om man har drikkeskål. En drikkeflaske er å anbefale siden en drikkeskål vil bli veldig fort fylt med avfall og bunnmateriale. Det er viktig å bytte vann på flaska selv om ørkenrotter drikker ganske lite, da vannet kan bli rottent. Når man har byttet vann er det også lurt å sjekke om tuten på flaska fungerer som den skal. Om man har et akvarium som bur kan du kjøpe en drikkeflaske som festes med sugekopper på veggen. Ferplast har slike vannflasker.

Når man gir dem frukt, grønt og annen fersk mat er det veldig viktig at man passer på at de ikke får for mye. Gir man dem for mye kan de finne på å spare det, og rotten frukt eller grønt kan gjøre en ørkenrotte alvorlig syk. De graver gjerne ned overflødig mat, så sjekk litt ekstra godt etter når man har gitt dem fersk mat.

Frukt og grønt som er greit å gi ørkenrotte 2 til 3 ganger i uken er paprika, kiwi, drue, mais, kinalål, agurk, salat, pære, vannmelon, eple, gulrot, kinakål, kokosnøtter (både ferk og tørket) og banan. Gi alltid en passe dose som blir spist opp samme dagen, slik at det ikke blir noe rotten mat igjen.

Annen mat man kan gi dem en sjelden gang er puffet hvete, solsikkefrø, kokt egg firkorn, havregryn, yoghurt puffet ris, brød eller loff, tørkede frukter, nøtter, hirsekolbe og sirisser/gresshopper.

Mat man abolutt skal holde seg unna uansett situasjon er bønner, hvitløk, rabarbara, tomat, potet, avakado, blomkål, appelsil, erter, sitron, mandler, tomatblader, mandariner, kål, menneskegodteri, ost, løk, sjokolade og mat med sukker, salt eller krydder.

Avl og genetikk

Oppdrett av ørkenrotter er en givende og morsom opplevelse. Det første man trenger er at par med ørkenrotter som har funnet tonen og har dannet et par. Når de først har dannet et par vil de være et par fremover, og i løpet av livet vil de produsere ekstremt mange avkom. Derfor er det viktig at du som skal drette på dem vet at du får solgt/gitt bort ungene du avler opp.

Dyrene du velger å bruke til oppdrett bør være friske og raske, og ikke ha en arvelig sykdom. De bør heller ikke være nært beslektet, da dette kan føre til at latente gener blir aktive i avkomet. De bør settes sammen og lage et par når de er unge, helst under ti uker gamle. Aldersforskjellen på dyrene bør heller ikke være stort mer enn noen få uker.

Når du har satt sammen ørkenrottene tar det fortsatt en god stund før hunnen blir gravid. Dette er fordi hun må godta hannen som partner, og dette skjer ikke over natta. Noen måneder fra du setter dyrene sammen til hun blir gravid er vanlig. Når du prøver å få dem til å parre seg er det ekstra viktig ta de har tilgang til friskt vann, god mat og oftere sandbad.

Når parret er dannet er det hunnen som bestemmer når hun vil bli gravid. Hun er brunstig hver 4.-6. dag, og om hun er klar for barn vil de holde på med en mange timer lang parringslek på natta. Dette er veldig stilig å se på, faktisk.

Når hun er blitt gravis må du fortsatt la hannen være med henne. Hun vil være gravid i 24-28 dager før hun føder mellom 4 til 8 unger, men kan få opptil 13-14 stykker. Hun bør være i et fødebur mens hun er på slutten av svangerskapet. Der må man fjerne løpehjul, leker og andre ting som kan være farlige for barna mens de ennå er små. Man bør også gjerne huset de bor i, og bytte det ut med et rede. Dette lager de selv om du gir dem tilstrekkelig med dopapir til å lage det av. Vær forsiktig med å løfte den gravide hunnen når hun er gravid, da hun kan misslike dette.

Ørkenrotter føder som oftest om natten eller tidlig på morgen, og det er viktig at det er stille og rolig når hun føder. Om hun alt har født hører du det enkelt ved at ungene piper og hyler. Det er helt vanlig at de piper, så ikke bli skremt av det. Hvor lang tid det tar før du kan se ungene kommer helt an på hvor fortrolig foreldrene er med deg. En ørkenrotte som stoler på deg lar deg titte ned allerede den første dagen, men man bør vente en ukes tid før man tar på dem. Når man skal ta på dem er det viktig å vaske hendende godt i varmt vann uten såpe først, slik at de ikke luker noe som helst.

Frem til ungene åpner øyne er det viktig at du ikke bytter på bunnmateriale eller forandrer på noe som helst i buret. Grunnen er at de orienterer seg rundt ved lukt. Ungene kan bo sammen med foreldrene frem til de er seks uker, eller fem om foreldrene har et nytt kull kommende (noe de ofte har). Ungene kan bo sammen frem til de er cirka syv uker, men da må de skilles etter kjønn, noe som er ganske enkelt siden det er synlige forskjelliger da.


Info; www.mingnager.com

17 kommentarer

Aurora

09.01.2013 kl.07:37

Hei , jeg fikk selv noen ørkenrotter i går (hunner) som er noen mnd gamle ! :3

De er så nydelige og finner på masse sprell hele tiden .

Mariell!

09.01.2013 kl.16:40

ørenrotter er fine dyr! :D

orkenrotter

09.01.2013 kl.21:15

Aurora: så gøy da:) ønsker deg lykke til med ørkenrottene.mye selskap i disse små dyrene og mye man kan lage og finne på til de:)

orkenrotter

09.01.2013 kl.21:15

Mariell!: ja de er nusselige:)

Hjelp

14.06.2014 kl.14:31

Hei, vi har to gerbiler begge er jenter. Men min

er mye feitere enn broren min sin! Å

da snakker vi mye feitere. Lurer på om det

er noe galt, aner du hva det kan være?

orkenrotter

23.07.2014 kl.04:42

Hjelp: jeg ville ikke vært bekymret for det. Ørkenrotter er som oss, forskjellige i kropp og personlighet. Jeg har selv ørkenrotter som er ganske stor størrelse forskjell på. Den ene er mer aktiv enn den andre, den ene løper mye mer i hjulet sitt og klatrer og trimmer, den andre er mer sovegris og opptatt av matskåla si og bygge rede. Så ville ikke bekymret meg over størrelse forskjellen:)

Kristine

29.08.2014 kl.14:17

Hei! Vurderer å skaffe meg ørkenrotte. Skal flytte ut og bli student, men har alltid hatt dyr. Er ørkenrotter ett dyr du vil anbefale for en student? Må ha den på rommet mitt, så derfor blir hamster fort nedprioritert.

Eventuelt vet du om det er bedre å skaffe seg en hetterotte?

Ellers har du noen andre tips?

PS: har hatt hamster, men ønsker å ha noe annet denne gangen. Noe som gjerne er litt mer sosialt :)

orkenrotter

29.08.2014 kl.18:24

Kristine: ørkenrotter bråker litt på natten de også, men ikke like mye som hamster. Her er de aktive i ca tre timer og sover tre timer. Om du skal ha de på rommet der du sover må du tåle at det er lyd fra de. De gnager,løper i hjul, graver og bygger rede.

Jeg har ingen erfaring med hetterotte, så det vet jeg ikke:)

Ørkenrotter er veldig sosiale. Her kommer de frivillig bort og er veldig nyskerrig av seg. Når vi skaffet oss ørkenrotter viste ikke vi hvor sosiale og sterke personligheter de kunne ha. Så jeg anbefaler selvfølgelig ørkenrotter som hybel/rom/student venn:) Det som er flott med de er at du slipper å bytte på dem så ofte, og de går som regel på do en fast plass:) Du må huske på at du må ha par, og ikke bare en ørkenrotte.De liker seg ikke alene. Ønsker deg lykke til med valg av "studentvenn":)

Anonym

20.09.2014 kl.10:51

Hei

Jeg lurer på om ørkenrotter er våkne HELE dagen eller sover de også?

orkenrotter

22.09.2014 kl.18:07

Ørkenrotter sover på dagen også. De er aktive i noen timer, så sover de noen timer:)

Maria

27.12.2014 kl.23:27

Hei!

Driver og lager en ørkenrotteside tiltenkt barn, og lurer på om jeg kunne fått lånt noe informasjon fra bloggen her? Bare send meg en kommentar på mail hvis det er ok.

Julie

02.06.2015 kl.22:03

Hei. Jeg lurer på om gutten eller jenta er den roligste av ørkenrotter, kan jeg bruke Lambi dopapir til rede deres?

Lisa

04.08.2015 kl.16:34

Heisann!

For en uke siden fikk jeg to ørkenrotter på tre mnd.

I dyrebutikken sa de at begge var jenter, men det viste seg at den ene er en gutt!

De er utrolig glade i hverandre, så vi vil ikke skille dem.

Burde han kastreres?

André

30.09.2015 kl.09:54

Hei.

Skal få meg ørkenrotter men lurer litt på størlse av bur og er akvarium bedere??

orkenrotter

07.10.2015 kl.17:33

André: jeg er vil anbefale bur som er halvt akvarium og gitter oppe. Akvarium må ha god lufting om du velger å bruke dette. Men da må du også passe på at taket er høyt på akvariumet. De er gnagere så kan fort gnage seg ut om de når opp til hullene.

orkenrotter

07.10.2015 kl.17:41

Julie: ørkenrotter er like snille om de er hunn eller hann. Jeg har ikke hatt noen skader på lambi så det kan du nok bare gi:)

orkenrotter

07.10.2015 kl.17:51

Lisa: jeg hadde nok valgt kastrering. Om du ikke ønsker flere små. Oppsøk en dyrlege som kan gnagere:)

Skriv en ny kommentar

orkenrotter

orkenrotter

3, Ulstein

Litt info om ørkenrotter.Kom med spørsmål om det er noe du lurer på:)

Kategorier

Arkiv

hits